Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Υπερχρεωμένα νοικοκυριά, νομικές συμβουλές


Η διαδικασία ρύθμισης των χρεών σύμφωνα με το N. 3869/2010 περιλαμβάνει τα εξής στάδια:
1) Εξωδικαστικός συμβιβασμός: κάνουμε αίτηση σε όσες τράπεζες οφείλουμε προκειμένου να πάρουμε αναλυτική βεβαίωση για όλες τις οφειλές. Στη συνέχεια συντάσσεται ένα σχέδιο συμβιβασμού από κοινού μεταξύ του δανειολήπτη και του δικηγόρου του. Καταθέτουμε το σχέδιο με αίτηση για εξωδικαστικό συμβιβασμό σε όλες τις τράπεζες, οι οποίες πρέπει να απαντήσουν σε διάστημα μέχρι 2 μήνες για το αν δέχονται την πρόταση ή όχι. Αν αποδεχτούν οι τράπεζες την πρότασή μας, ο δικηγόρος επικυρώνει τα σχετικά έγγραφα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στο Ειρηνοδικείο.

Δείτε:

2) Δικαστικός συμβιβασμός/Αίτηση στο Ειρηνοδικείο: αν (όπως συμβαίνει συνήθως) οι τράπεζες δεν αποδεχτούν το αίτημα, ο δικηγόρος συντάσσει βεβαίωση αποτυχίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού και καταθέτει αίτηση στο Ειρηνοδικείο, το οποίο ορίζει αμέσως και την ημερομηνία δίκης. Ένα μήνα μετά μεταφέρεται η αίτηση στις τράπεζες και ξεκινά η διαδικασία του δικαστικού συμβιβασμού. Το δεύτερο μήνα οι πιστωτές απαντούν αν αποδέχονται το σχέδιο διευθέτησης των οφειλών. Αν πετύχει ο δικαστικός συμβιβασμός, δεν ορίζεται δικάσιμος και ο Ειρηνοδίκης επικυρώνει το συμβιβασμό.

3) Δίκη στο Ειρηνοδικείο: σε περίπτωση που αποτύχει ο δικαστικός συμβιβασμός,  πραγματοποιείται η δίκη την ημερομηνία που έχει ήδη ορισθεί με την αίτηση που κατατέθηκε.
            Το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει προαναγγείλει για το φθινόπωρο του 2012 τη δημιουργία ενός νέου νομοσχεδίου που θα αποτελέσει ανάσα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Το καινούριο στοιχείο του νομοσχεδίου αναμένεται να είναι η επιβολή πλαφόν στις δόσεις των δανείων οι οποίες δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 30% επί του πραγματικού εισοδήματος του δανειολήπτη.

Επίσης, η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και το Υπουργείο Ανάπτυξης, εξετάζει και σειρά αλλαγών στο νόμο Κατσέλη. Η πρώτη αλλαγή αφορά το πάγωμα της δόσης από τη στιγμή που θα κατατεθεί η αίτηση στο Ειρηνοδικείο και μέχρι την εκδίκαση της. Οι τράπεζες ζητούν οι δανειολήπτες να καταβάλλουν ένα μέρος της δόσης, αφού πλέον οι αιτήσεις παίρνουν δικάσιμο μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα (άνω του ενός χρόνου) και ενώ ήδη εκκρεμούν δεκάδες χιλιάδες αιτήματα στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας. Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με τον υπολογισμό της αξίας του ακινήτου. Οι τράπεζες ζητούν η αξία του ακινήτου να υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές τιμές ζώνης, ενώ αντίθετα ο νόμος Κατσέλη αφήνει στην διακριτική ευχέρεια του δικαστή την εκτίμηση της αξίας των ακινήτων.

Πηγές:

Βρείτε πληροφορίες για:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου